Aminokwasy- podstawowy budulec mięśni

e bierze czynny udział w budowaniu masy mięśniowej i jest podstawowym składnikiem diet sportowych. Bardziej doświadczeni sportowcy wiedzą, że mięso nie jest jedynym źródłem aminokwasów. Wiele rzeczy poza tymi typowo mięsnymi zawie

Aminokwasy- podstawowy budulec mięśni W sumie to dobre miejsca, aby kupić niezbędne do ćwiczeń suplementy i odżywki. Dlaczego warto ćwiczyć z suplementacją?

Białko w diecie

W codziennej diecie mamy wiele źródeł białka, które bierze czynny udział w budowaniu masy mięśniowej i jest podstawowym składnikiem diet sportowych. Bardziej doświadczeni sportowcy wiedzą, że mięso nie jest jedynym źródłem aminokwasów. Wiele rzeczy poza tymi typowo mięsnymi zawiera bardzo dużo białka i są chętnie jedzone nie tylko przez sportowców, ale i weganów.

Jednym z wielu produktów tego typu jest fasola i inne rośliny strączkowe, ale nie wszystkie. W fasoli znajdziemy dużo potrzebnego dla naszego organizmu białka, dlatego też fasola jest produktem często występującym w dietach. Do tego można dorzucić jeszcze soczewicę oraz przetwory mleczne i dieta sportowca gotowa. Oczywiście białko to nie jedyna potrzebna człowiekowi rzecz, a zbyt duża ilość w diecie może prowadzić do poważnych problemów z nerkami


Na siłownię na nowy rok

Styczeń to czas wielkich zmian, nowy rok, a razem z nim postanowienia noworoczne. W tym okresie siłownie przeżywają spor oblężenie takich właśnie osób. Internauci wyśmiewają się, że siłownie w styczniu są zaludnione, a w lutym pustki.

To w większości spora przesada, ale jest w niej ziarenko prawdy. Na nowy rok zamówienia w sklepach online z odżywkami są sporo większe. Najbardziej chodliwe towary to aminokwasy i spalacze tłuszczu. Więc coś w kwestii postanowień noworocznych jest prawdą.


Hasło w encyklopedii: Normy żywienia

Normy żywienia ? przyjęta na podstawie badań ilość energii i składników odżywczych wystarczająca zaspokojeniu znanych potrzeb żywieniowych praktycznie wszystkich zdrowych osób w populacji. Spożycie zgodne z określonymi w normach ma zapobiec chorobom z niedoboru energii i składników odżywczych, a także szkodliwym skutkom ich nadmiernej podaży. Należy pamiętać, że normy opracowywane są dla grup ludności, a nie dla poszczególnych osób i przeznaczone są dla ludzi zdrowych. Osoby chore powinny stosować się do zaleceń żywieniowych wyznaczonych przez lekarza specjalistę.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Normy_żywienia